Peruvinė pipirnė (Maca) yra tolima valgomųjų ridikėlių giminaitė. Svarbiausia šio augalo dalis – jo šaknis.
Maca yra laikoma Supermaistu – ji suteikia energijos ir jėgų.
Archeologiniai duomenys rodo, kad Maca buvo naudojama jau prieš 2000 metų Peru teritorijoje. Net ir šiandien daugeliui Andų kalnų gyventojų Maca yra vienas svarbiausių ir vertingiausių produktų.
Maca šaknis buvo ir yra naudojama kaip mitybos papildas. Nuėmus derlių, Maca šaknis buvo džiovinama ir sumalama į miltelius. Milteliai buvo naudojami buityje arba supilami į maišus – taip paruošti atstodavo pinigus, buvo keičiami į kitas prekes.
Siekiant suteikti daugiau jėgų, Inkų imperijos laikais Maca buvo duodama kariams prieš mūšį.
Per tūkstančius metų Andų kalnų gyventojai įtraukė Macą į savo svarbiausių sveikų maisto produktų tarpą. Maca auga tik dideliame aukštyje (3000 metrų virš jūros lygio), todėl yra priskiriama prie vienų iš švariausių pasaulio produktų. Maca savybės susiformuoja augant atšiauriame kalnų klimate (kadangi augalas turi ištverti visus kalnų orų pokyčius). Turbūt todėl ji taip buvo ir yra vertinama Andų kalnų gyventojų, o dabar ir visų tų, kurie savo organizmą verčia dirbti „ekstremaliomis“ sąlygomis.
Dėl savo unikalių savybių Maca yra vertinama tiek žaliavalgių, tiek vegetarų tarpe. Taip pat ją mielai vartoja keliautojai, sportininkai bei ekstremalius išbandymus mėgstantys žmonės.
Džiovintuose Maca milteliuose yra 60% angliavandenių, 9% ląstelienos ir šiek tiek daugiau nei 10% baltymų. Ji turi daugiau už kitus šakniavaisius (2,2%) lipidų (riebalų) (linolio rūgštis, palmitino rūgštis ir oleino rūgštis yra nepakeičiamos riebalų rūgštys).
Maca yra vertingas kalcio (260 mg/100 g), kalio (2 g (!)/100 g), geležies (17 mg/100 g) ir mikroelementų (cinko (4 mg/100 g), vario (6 mg/100 g)) bei vitaminų A (0,07 mg/100 g), B grupės vitaminų – (0,31 mg/100 g) bei vitamino C ( 3,1 mg/100 g) šaltinis.
Maca turi 20 įvairių aminorūgščių, iš kurių 7 yra nepakeičiamos.
Kaip šakninis augalas, ji turi penkis kartus daugiau baltymų ir keturis kartus daugiau skaidulų nei bulvės.
Vartojimas. Maca yra priskiriama supermaistui, todėl turi būti vartojama atitinkamais kiekiais – po 1 arb. šaukš. 1-2 kartus dienoje. Rekomenduojama po mėnesio nuolatinio vartojimo padaryti vienos savaitės pertrauką.
Mūsų siūloma Maca – natūralus, džiovintas (RAW) bei sumaltas į miltelius produktas. Ją galima berti į kokteilius, arbatą, riešutų pieną, šviežių vaisių sultis, kavą bei kitus gėrimus. Puikiai tinka desertams ir kepiniams.
Maca gerai dera su kakavos pupelėmis ir visais kakavos produktais. Sumaišykite Maca su savo mėgstamu šokoladiniu desertu ir pažinkite bei mėgaukitės nauja skonio magija.
Macos milteliai – idealus emulsiklis. Milteliai gali būti maišomi su augaliniais aliejais, cukrumi (pvz., gaminant gėrimus ar desertus). Tai pat ji paryškina vaisių ir džiovintų vaisių skonį. Puikiai tinka žaliavalgių virtuvėje.
Sudėtis: 100% Peruvinės pipirnės (Maca) milteliai.
Kilmės šalis: Peru.
Svoris: 125 g.
Mūsų naujienos