Raudondumbliai Dulse (Palmaria palmata) auga šiaurinėse Atlanto ir Ramiojo vandenynų pakrantėse. Tai puikus vitaminų ir mineralų šaltinis, juose gausu visų žmogui reikalingų mikroelementų, daug baltymų ir vitamino B12. Ištisus šimtmečius Dulse buvo ir tebėra vienas svarbiausių maisto produktų Islandijoje.
Maistinė ir energinė vertė (100 g): 142 kcal (593 kJ), baltymų 16,9 g, angliavandenių 18,1 g (iš jų cukrų 0,8), riebalų 0,2, skaidulų 29,6 g, natrio 1,3 g, kalcio 140 mg (17% RPN), magnio 202 mg (54% RPN), geležies 9 mg (64% RPN), jodo 5.7 mg (3800% RPN).
Vartojimas:
Prieš naudojant nuplauti, pamirkyti 1-2 min. ir supjaustyti.
Praturtina žuvies patiekalų skonį, dedami į sriubas, sumuštinius ir salotas, apkepinami orkaitėje su sūriu arba salsa padažu, iš jų ruošiami traškučiai trumpai apkepinant keptuvėje. Tradicišlkai Islandijoje valgomi su sviestu.
Atsargumo priemonės. Raudondumbliuose Dulse gausu skydliaukei svarbaus mineralo jodo, tačiau jo perteklius gali būti kenksmingas. Dėl to rekomenduojama per savaitę suaugusiems neviršyti 5 g, vaikams iki 4 m – 1,7 g produkto.
Sudėtis: 100% džiovinti raudondumbliai Dulse (Palmaria palmata).
Kilmės šalis: Airija.
Svoris: 60 g.
Mūsų naujienos